Van mediteren word je niet alleen ontspannen en rustig, maar ook alerter en helderder van geest. En 10 minuten per dag is al genoeg om resultaat te merken!

Meditatie is een manier om je lichaam en geest te laten ontspannen. Het is een manier van ontspannen waarbij je wakker, alert en geconcentreerd aanwezig blijft. Het is dus niet de bedoeling dat je in slaap valt. Bij mediteren voldoet, volgens het ABC van meditatie, elke meditatie aan de volgende drie basisprincipes:

1) We focussen op één ding of object om onze geest te concentreren. Deze focus kan o.a. op onze ademhaling; een woord dat we herhalen; sensaties in ons lichaam; of zelfs onze gedachten zijn. Vaak concentreren we ons bij het mediteren op onze zintuigen. Als we ruiken, voelen, luisteren of proeven ontsnappen we aan onze gedachtespinsels en zijn we weer in het moment.

2) Als onze gedachten afdwalen, brengen we deze terug naar ons meditatieobject of focus. We proberen onze gedachten niet weg te stoppen of te onderdrukken. Vechten om onze geest tot rust te brengen heeft niets met ontspannen en relaxen te maken. Het hele proces is alsof we met een camera op een object inzoomen. Het object treedt op de voorgrond en alle andere zaken zijn wel aanwezig maar verdwijnen naar de achtergrond. Iedere keer als we afgeleid worden door objecten op de achtergrond, zoomen we weer in op ons object op de voorgrond. Dit proces herhaalt zich tijdens een meditatie soms wel een oneindig aantal keer.

3) Alle gedachten en sensaties laten we tijdens de meditatie aan ons voorbij gaan. Als we mediteren horen we nog steeds het geluid van voorbij razend verkeer. Voelen we nog steeds de kater van gisteren; denken we nog steeds aan de klussen die we morgen moeten doen etc. Het grote verschil is dat deze afleidingen ons niet meer hoeven te storen. Tijdens het mediteren proberen we niet te oordelen, conclusies te trekken of over bijzaken na te denken. We accepteren het huidige moment zoals het is.


Mediteren helpt onder andere om:

• Te leren te ontspannen
• Stress en spanning te verlichten
• Gezondheid te verbeteren
• Focus en concentratie te verbeteren
• Zelfbewustzijn en persoonlijke groei te ontwikkelen
• Je creativiteit en intuïtie te vergroten
• Mentaal te groeien

Mijn ervaring is dat je door de diepe ontspanning die geregelde meditatie met zich meebrengt het bewustzijn vergroot; het concentratievermogen verbetert; je een dieper gevoel van tevredenheid en geluk ontwikkelt. Het komt vanuit jezelf. Je bent niet meer afhankelijk van geluksmomenten om je heen om geluk te ervaren.

Wil je zelf een keer oefenen met mediteren, dan kan dat met één van de volgende meditatie oefeningen.

Voor alle meditaties is de basis hetzelfde:

Zoek een plek waar je even rustig kunt gaan zitten zonder gestoord te worden, het is verstandig om je telefoon even uit of op stil te zetten. Ga nu in een voor jou gemakkelijke houding zitten. Dit kan op de grond zijn op een meditatiekussen of op een rechte stoel. Zorg ervoor dat wanneer je op een stoel zit, je rug vrij is van de leuning. Zet je voeten naast elkaar en leg je handen ontspannen op je kniën of in je schoot. Zorg dat je comfortabel zit (in welke houding ook), als je het wilt kun je ook gaan liggen maar de ervaring leert dat je alerter bent wanneer je zit. Zorg dat je rug recht is, rol je schouders van voor naar achter, beweeg je nek even. Vind de houding die prettig voor is jou.

Sluit je ogen of houd ze geloken, ontspan je en wees je bewust van je ademhaling, is hij langzaam of snel? Leg desnoods je hand op je buik en voel hoe je ademhaling je buik op en neer laat bewegen. Observeer gewoon hoe jouw ademhaling is. Wanneer je opmerkt dat je gedachten afdwalen, keer dan gewoon met je aandacht terug naar je ademhaling. Dat is alles….. en vergeet niet die glimlach op je gezicht, het mag leuk zijn!


Korte meditatie om mee te beginnen of voor als je weinig tijd hebt. 

Neem je basishouding aan en als je er klaar voor bent adem je een keer diep door, door je inademing in 4 tellen te doen en je uitademing 6 tellen.

Wordt je bewust van waar je bent, kijk in gedachten om je heen en voel de plek waarop je zit. Wees je bewust van de gedachten die door je hoofd gaan. Zie de gedachten als gebeurtenissen die aan je voorbij trekken. Het zijn maar gedachten, je hebt ze, maar bent ze niet. Observeer ze en merk op welke gevoelens ze bij je teweeg brengen. Je hoeft niets met die gevoelens te doen, merk ze alleen op. Gevoelens mogen er gewoon zijn en hoeven niet eens positief te zijn. Ze zijn zoals ze zijn. Je accepteert waar je bent.

Je hebt de automatische piloot even uitgezet en bent je bewust van het moment. Breng nu je aandacht weer terug naar je ademhaling. Ervaar hoe de lucht in je longen stroomt, hoe je buik uitzet en krimpt op je ademhaling. Laat je ademhaling gewoon stromen zoals hij is en blijf bewust. Telkens als je aandacht afdwaalt keer je weer terug naar je ademhaling.

Breid langzaam je bewustzijn uit naar je hele lichaam. Voel hoe je lichaam op je ademhaling mee ademt. Wees je bewust van iedere beweging en sensatie in je lichaam. Merk geluiden en geuren op, gewoon zoals ze zijn. Voel hoe je lichaam wordt ondersteund door de plek waar je zit. Alles is goed zoals het is. Blijf zo lang of kort zitten als je het nodig vindt en kom als je er aan toe bent langzaam weer terug door je lichtjes te gaan bewegen en je ogen te openen.