Mindfulness is een manier om bewust te leren leven in het NU. Bij mindfulness gaat het om de kunst van het leren richten van de aandacht. Aandacht voor wat er is in het hier en nu, zonder te oordelen. Dit betekent dat je bewust bent van wat er om je heen gebeurt, van wat er is. Maar ook dat je bewust bezig bent met wat je op ieder moment aan het doen bent. Leven in het NU, betekent leven in volledige aandacht. 

Vaak worden we meegesleept door onze gedachten en gevoelens. Ze hebben te maken met het verleden, de toekomst of wat er nu anders zou moeten zijn. We zijn dan in gedachten ergens anders in plaats van bij het moment wat er nu plaats vindt. We staan op de automatische piloot.

Op die manier zien we de mooie dingen om ons heen niet meer. We voelen soms ergernis over iets wat er nu helemaal niet is. Door continue terugkerende gedachten over wat er bijvoorbeeld allemaal nog gedaan moet worden. Over wat er niet goed gegaan is. Of er zijn zorgen over de toekomst. We voelen ons niet prettig en de stress gaat in ons lijf zitten. We zijn in onbalans en als we niet opletten wordt het leven steeds onaangenamer.


Wat leer je?

Door mindfulness te beoefenen leer je van de automatische piloot af te komen. Je gaat de huidige situatie bekijken met een bewuste, open en milde aandacht zonder veroordelingen. Je gaat leren dat alle gedachten die je hebt er mogen zijn. Maar dat je er niet op hoeft te reageren. Je leert bewuste keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Hierdoor kun je beter binnen je eigen grenzen blijven. Je leert doen wat goed voor jou voelt en te luisteren naar je eigen intuïtie.

Je leert het leven bewust(er) te ervaren. Om zo weer te gaan genieten van ieder moment. Je leert werkelijk luisteren, ruiken, voelen, kijken en observeren naar wat er nu is. En dat je niet als vanzelfsprekend mee hoeft te gaan in de oneindige dramatiek van problemen die er nu niet zijn.


Waarom doen?

Mindfulness zorgt voor een verandering in je bewustzijn, waardoor je anders in het leven staat. Dit kan een belangrijke verandering zijn die je gezondheid en welzijn beïnvloeden. Uit onderzoek blijkt dat mindfulness zeer behulpzaam is bij allerlei specifieke aandoeningen; zoals bijvoorbeeld stress, angst en depressie, pijnklachten, burn-out, vermoeidheid en onder andere zorgt voor de volgende verbeteringen:

 • je wordt minder overweldigd door emoties
 • je kan beter omgaan met stress;
 • de kans op stress en burn-out vermindert aanzienlijk;
 • meer geduld en vertrouwen;
 • beter omgaan met depressie;
 • het brengt rust en helderheid in je hoofd;
 • het verbetert relaties met anderen;
 • verhoogt de concentratie;
 • beter slapen;
 • minder piekeren over verleden en toekomst;
 • je accepteert dingen beter zoals ze zijn.

Voor wie?

Mindfulness is voor ons allemaal nuttig. Omdat we mensen zijn en allemaal weleens worstelen met het leven. En met alle problemen die het met zich meebrengt. Het leven is nu eenmaal niet zonder stress. Veel mensen zijn druk. Druk met het gezin; met werken en/of studeren; met de sociale contacten; op zoek naar een baan; zorgen voor iemand die je nodig heeft. Allemaal prikkels van buitenaf. 

Daarnaast zijn we gewend te oordelen: over onszelf, de situatie waarin we ons bevinden, over anderen en over de wereld. Deze oordelen kunnen pijn en stress veroorzaken. Oordelen zorgen ervoor dat je voortdurend actief bent in je hoofd, elke ervaring wordt gespiegeld en gewogen aan het oordeel.

Met Mindfulness vind je een manier om tot rust te komen en je leven bewuster te leven. Je zult merken dat wanneer je volledig aanwezig bent in het moment er eigenlijk geen problemen zijn. De problemen die je denkt te hebben, hebben doorgaans betrekking op wat is geweest of nog moet komen. Ze spelen zich in je gedachten keer op keer af. Met de mindfulness leer je deze gedachten te herkennen en waar te nemen. Vraag je zelf eens af wat het probleem NU is, op dit moment ….. (waarschijnlijk niets, want je zit rustig te lezen).

Mindfulness training

Mindfulness is het accepteren van de situatie zoals deze is,  op het moment dat deze zich voordoet.