Als mindfulness trainer weet ik heel goed dat het belangrijk is om in het nu te leven, feitelijk is dat alles wat we hebben. Het moment waarin we leven. Alles waar we ons druk om maken of waar we zorgen over hebben, ligt in het verleden of in de toekomst. Juist daarom is de focus op nu zo belangrijk.

Toch merk ik dat het heel gemakkelijk gaat ‘weg te zakken’ in een soort van negativiteit over wat er allemaal gaande is in de wereld. Als je niet oplet ben je continue bezig met wat er allemaal niet leuk is en anders zou moeten zijn. terwijl je weet dat het nu eenmaal zo is. Je kunt niets veranderen aan iets wat er al is. Wat je wél kan veranderen is je eigen focus.

Al is dat is niet altijd even gemakkelijk, zeker niet wanneer je continue gevoed wordt door bijvoorbeeld programma’s op tv of de mensen om je heen. Voor je het weet zit je er middenin. Als je dit niet wilt en er los van wilt komen, zal je voor jezelf een aantal dingen moeten bedenken die je positieve energie geven. Je focus leggen op de dingen die je nu kunt doen.

Wist je trouwens dat negativiteit, stress en angst een negatieve werking hebben op je immuunsysteem? Bedenk dus dat wanneer je ‘gevangen bent’ in negatief gedrag (zeuren, klagen, boosheid) dit invloed heeft op je immuunsysteem. Lichaam en geest staan in verbinding met elkaar en hebben invloed op elkaar. Je hebt bijvoorbeeld een negatieve gedachte, welke je een bepaald gevoel (irritatie, boosheid, angst) geeft. Dat gevoel zorgt weer voor een nieuwe negatieve gedachte en zo verder.

Wanneer je dit niet doorbreekt blijf je gevangen in negativiteit en kun je zelfs ziek worden. Juist in deze tijd (of eigenlijk altijd) is het belangrijk om te zorgen dat je in balans bent. Het gaat immers om je eigen gezondheid, geluk, welzijn en leven.

Wat je kan doen

Wat je kan doen wanneer je jezelf betrapt op negatief gedrag, is dit om te draaien door iets anders te gaan doen. Want waarom zou je jezelf voeden met iets wat niet goed voor je is? Aandacht geven aan iets wat je meer energie kost dan het oplevert? Focus je op de dingen die je energie geven in plaats van energie kosten. Je kan een léuk programma bekijken op de tv of deze uitzetten. Of de buitenlucht in gaan; mediteren; yoga oefeningen doen; sporten; een goed boek lezen of wat je maar kunt bedenken wat voor jou werkt.

Wanneer je genoeg energie hebt en je goed voelt, levert dit positieve gedachten op. Dit levert weer fijne gevoelens oplevert en nieuwe positieve gedachten. Leg de focus op de dingen die er nu zijn, op dit moment in jouw leven. Dat is wat er is, dat is wat er nu toe doet. En als je merkt dat iets niet fijn voelt en je energie kost, verander het dan in iets wat wel fijn is en je energie geeft.

Je hebt alle reden om goed te zorgen voor je immuunsysteem, om in balans te zijn op alle vlakken. Om je op weg te helpen om de focus op nu te leggen in plaats van het verleden of de toekomst, vind je hieronder 5 mindfulness tips om toe te passen.

5 Tips voor focus op het NU

  1. Bewust zijn van je ademhaling. Een mooie manier om uit je denken te komen is op je ademhaling letten. Je kan dit doen door je hand op je buik te leggen en je ogen te sluiten. Adem in en voel je buik omhoog komen. Adem uit en merk op hoe je buik weer naar binnen gaat. Doe dit eerst een paar minuten en je merkt al dat je rustig wordt en niet aan het denken bent. Zit je wel weer in je hoofd dan is de aandacht niet meer bij je ademhaling. Die 2 zaken gaan namelijk niet samen.
  2. Voelen hoe je lichaam voelt. Tijd om in te checken in je lijf. Heel vaak hebben we geen idee hoe we ons voelen en gaan we maar door. Pijntjes merk je pas op als het klachten zijn geworden. De bodyscan is een terugkerende oefening binnen de mindfulness training om in te checken in je lichaam. Je gaat deel voor deel de sensaties in je lichaam opmerken. Vanaf de tenen naar je kruin. Het is een zeer ontspannende oefening waar het gaat om het opmerken van wat er in je lichaam gaande is. Door de aandacht bij je lichaam te houden kun je opnieuw niet in je hoofd zitten. Om je te helpen te beginnen geef ik je de bodyscan cadeau.
  3. Bewust bewegen. We bewegen allemaal, maar meestal weet je van de beweging zelf niet veel meer. Onbewust zitten we vaak (weer) in gedachten. Om dat te voorkomen ga je bewust bewegen. Als voorbeeld een wandeling. Vanaf het moment dat je besluit naar buiten gaan, ga je bewust alle handelingen die je doet voelen. Bij het pakken van je jas merk je op hoe dat voelt in je handen. Hoe voelt de stof aan. Bij het lopen merk je op hoe je spieren bewegen, hoe voelen je voeten. Eenmaal buiten kan je de aandacht leggen op het voelen, horen en zien van je omgeving. Ook hier geldt als je merkt in je denken te zitten, dat je even op je ademhaling focust. Je hoeft niets te doen, alleen maar waar te nemen wat er is. hoe zijn je bewegingen. Buiten zijn is trouwens sowieso erg belangrijk voor je gezondheid! Zorg dat je het bewust beleeft.
  4. Aandacht voor waar je mee bezig bent. Huishoudelijke klussen doen is hierbij een mooie tool! De was opvouwen, strijken, soppen of de tuin harken. Doe jij dit ooit echt bewust? Zelf heb ik vaak opgemerkt dat ik bij huishoudelijk werk vooral in gedachten was over andere dingen. Of over hoe een hekel ik er aan heb. Door met aandacht iets te doen merkte ik dat het sneller klaar was en zo erg nog niet was om te doen. Begin met 1 klus per dag en breidt het dan uit naar meerdere klussen. Wees met aandacht bij dat wat aan het doen bent. Voel hoe de was voelt die je opvouwt; voel de bewegingen in je lijf bij het harken van je tuin. Door dit aandachtig te doen is voordat je het weet je klus geklaard.
  5. Is het waar? Bij alle bovenstaande oefeningen is het heel goed mogelijk dat je weerstand voelt; dat je er iets van vindt; dat je er (negatieve) gedachten over hebt. Bij een gedachte zijn we er meestal van overtuigd dat het waar is wat die gedachte ons verteld. En als we niet opletten wordt die ene gedachte een heel verhaal. Een mooie oefening is je gedachten onderzoeken door 3 vragen te stellen over die gedachte. Stel je denkt: ‘wat een flauwekul allemaal, dit werkt toch niet voor mij’. Vraag 1: Is het waar? Ja (want dit is wat je overtuiging is). Vraag 2: Weet ik zeker dat het waar is? Hier ga je erover nadenken, want kun je het zeker weten? Nee, want je hebt het nog niet geprobeerd en ook nog nooit eerder gedaan. En ook als je het wel eerder gedaan hebt, is dit weer een heel nieuw moment en kan alles anders zijn. Vraag 3: Wie zou ik zijn zonder die gedachte? Hoe zou je je voelen als je die gedachte niet had, wat zouden dan je mogelijkheden zijn? Je gedachten onderzoeken komt uit het werk van Byron Katie en is een krachtige tool om je te laten ervaren dat je gedachten lang niet altijd waar zijn!

Door je Focus op Nu, leef je nu en zal je merken dat je steeds minder geleefd wordt door alle negatieve gedachten die je had. Door die gedachten te onderzoeken zal je merken dat je niet alles wat je denkt hoeft te geloven.

In een volledige 8-wekelijks mindfulness training leer je nog veel meer tools en komt bovenstaande uitgebreid aan bod. Het volledige aanbod van mijn praktijk vind je hier.